Budapest - Isztambul - magyarul

2011. július 22., péntek

Technikaóra - csak kockáknak!

Jól elhatároztam, hogy menet közben is írni fogok, hosszabb beszámolókat is készítek, fotóalbumokat töltök fel, esetleg videókat is. Van egy laptopom, de az nagy és "nehéz" (laptop léptékben amúgy az 1,2 kg nagyon könnyűnek számít) és csak egy-két órát megy akksiról. Elkezdtem tehát keresni egy olyan masinát, ami arra elég, hogy útközben tudjak netezni és hosszabb szövegeket írni, és viszonylag könnyű.

Ennek a bejegyzésnek az angol verzióját egy Galaxy Tabon írtam, egy hozzá tartozó dokkoló billentyűzeten. Ez a Tab fantasztikus. Negyven deka, az akksija 7-8 órán át kitart (mondjuk ha naponta 2 órát gépelek / netezek, 3-4 napig megvagyok 220V nélkül), van benne GPS (soha nem használtam még ilyet, de most akár még jól is jöhet, ha van) és klasszul lehet vele böngészni a netten, ahogy fatterkám mondaná. Ezzel a dokkolóval pedig a gépelés is simán megy - angolul. Magyar ékezetes karaktereket nem tudtam produkálni vele, akárhogy is szerettem volna.

Ők sajnos nem jönnek velem.

Ez csak az első olyan leküzdendő (leküzdhető?) akadály volt, amibe belebotlottam. Mikor begépeltem egy viszonylag hosszú szöveget (pusztán azért, hogy még itthon kiderüljön, alkalmas-e ez az összeállítás arra, hogy az út széléről jelentkezzem), fel akartam tölteni a blogspotra. Ezt a böngészőn keresztül nem lehet megtenni, de van egy kis program Android alá, az remekül működik - az alapfunkciókra. Képeket szekeszteni, azokat elhelyezni, képaláírásokat készíteni, oldaltörést beilleszteni, esetleg HTML kódot szerkeszteni nem lehet vele - ahogy a webes, blogspotos felületet sem kezeli jól a Tab böngészője.

Rövidre fogom, mert nekem is unalmas - sajna ez a pöpec szerkezet, bármennyire is lenyűgöző dolgokra képes (halk, semmi mozgó alkatrész nincs benne, kézre áll, könnyű, elfér a kormánytáskában, akár egy nagyobb kabátzsebben, könnyen magammal vihetem, ha nem bicajjal megyek valamerre, remekül lehet vele weboldalakat olvasni, jól jöhetne a GPS, és ezer évnyi MP3 fél el rajta), sajnos a szoftvere még nem forrott ki annyira, hogy efféle feladatokat is könnyedén el lehessen végezni vele. A szívem szakad meg - egymillió progit le lehet tölteni rá, de mindegyiknek ugyanaz a hibája: nem feltételezi, hogy ezzel a hardverrel bizony komolyabb munkák is elvégezhetőek lehetnének (tisztelet a kivételnek - lásd Caustic, bár ez inkább szórakozás, mint munka kategória).

Kezdő Blogger
Ami biztos, hogy nem ezt a kombinációt viszem magammal - inkább cipelek egy nehezebb és nagyobb vasat, mondjuk egy netbookot, de tudjak kényelmesen írni, fotókat, esetleg videókat szerkeszteni... pedig már kezdtem megszeretni ezt a Tabot - szerintem csoda kis masina, de arra kevés a szoftveres támogatottsága, amire nekem kell (a vas bőven elég lenne).

Mára ennyit a technika és a tudomány világából. Nem lesz több poszt csak a poszt kedvéért, hogy vajon működik-e a technika. Igaz, számomra ez tanulságos és hasznos volt, mert kiderült, hogy teljesen rossz úton jártam kütyü-ügyben. Azért legalább az angol nyelvű írás a Tabon született (császárral, érzéstelenítő nélkül).

2 megjegyzés:

Juhász Réka írta...

Szia Gergő!

Réka vagyok a téefkáról, ha még emlékszel. Jó utat! Követni foglak!

default írta...

tTe és mit csináltál a Galaxy-val? Amúgy nem értelek, nekem bejött a kütyü és mindenre tuti volt, rengeteg, folyamatosan fejlesztett szoftverrel... De az igaz, íráshoz QWERTZ/Y "kell"! :D No meg Android-on nagy nehezen találtam egy GPS - geocaching / os. map-et használni tudó szoftvert - és néha azok a legjobbak ;9
Amúgy nálam napelemes töltés és cserélhető akksi miatt smartphone: SE P1i + GPS / Garmin no meg érdekes QWERTZ és SE X10 mini pro Android / GPS / QWERTZ, stb.